Odborný výcvik a praxe
Realizace odborného výcviku a učební praxe ve školním roce 2020/2021
V souladu s učebními plány jednotlivých oborů vzdělání podle školních vzdělávacích programů je odborná a učební praxe žáků organizována těmito formami:
- učební praxe u studijního oboru Hotelnictví a nástavbového studia Gastronomie
- souvislá odborná praxe u studijních oborů Cestovní ruch a Analýza potravin
- odborný výcvik v pravidelných týdenních intervalech u učebních oborů Kuchař-Číšník, Cukrář a Kadeřník
- zahraniční praxe v délce trvání 2 měsíce – pouze pro gastronomické obory
- cvičení,
- exkurze do vybraných podniků, firem a organizací,
- přednášky,
- projektová výuka,
- semináře,
- besedy s odborníky z praxe,
- účast na výstavách a soutěžích,
- individuální a skupinová účast žáků na realizaci zadaných úkolů.
Studijní obory
Obor Hotelnictví
Učební praxe oboru Hotelnictví je vykonávána v 1.ročníku souvisle v bloku, ve vyšších ročnících ve stanovený den v týdnu.
V květnu pak žáci vykonávají blokovou odbornou praxi v rozsahu 10-15 pracovních dnů.
Praxe je vykonávána ve školní restauraci a na externích pracovištích sociálních partnerů školy:
- Zámek Zábřeh
- CPI Hotels a.s.
- Imperial Hotel Ostrava
- Quality Hotel Ostrava City
- Hotel Mercure Ostrava
- Hogo fogo bistro Ostrava.
Obor Cestovní ruch
Učební praxe oboru Cestovní ruch je realizována v průběhu května v souvislém bloku 10-15 pracovních dnů.
Po ukončení 1. ročníku žáci praktikují ve střediscích volného času Infocentrum Hlučín, Bospor Bohumín, rekreační středisko Skalka a Ridera sport.
Po ukončení 2. ročníku se pak žáci seznamují s provozem v golfových klubech.
Partnery školy jsou Golf klub Ostrava, golfový klub Lipiny a Kravaře.
Mezi 3. a 4. ročníkem si žáci individuálně zajišťují praxi v cestovních kancelářích a agenturách.
Obor Analýza potravin
Učební praxe oboru Analýza potravin je realizována v průběhu května v souvislém bloku 10-15 pracovních dnů.
Po ukončení 1. ročníku žáci praktikují ve výrobních střediscích Medoo Chlebiš, Pekárna MaK Šilheřovice.
Po ukončení 2. ročníku se pak žáci seznamují s provozem laboratořích Mlékarna Kunín, SMVAK, Povodí Odry a KHS Ostrava.
Mezi 3. a 4. ročníkem si žáci zajišťují praxi individuálně.
Učební obory
Obor Kuchař-Číšník
Praktický výcvik oboru Kuchař-Číšník je realizován v týdenních blocích, v 1.ročníku na školní restauraci, ve vyšších ročnících na externích pracovištích sociálních partnerů školy:
- Restaurace Buly Arena Kravaře
- Imperial Hotel Ostrava
- Hotel Mercure Ostrava
- Hotel Pod Zeleným dubem Bohumín.
Obor Kadeřník
Praktický výcvik oboru Kadeřník je realizován v týdenních blocích, ve školním salonu v Šilheřovicích a ve školním salonu Junior Ostrava – Přívoz.
Obor Cukrář
Praktický výcvik oboru Cukrář je realizován v týdenních blocích, v 1.ročníku na školní výrobně, ve vyšších ročnících na externích pracovištích sociálních partnerů školy např.:
Cukrárna Jařabová Kravaře, Madel Dolní Benešov, Bastien Cafe Bohumín a Verona Hlučín.
Nástavbové studium
Žáci všech oborů nástavbového studia realizují praxi v rozmezí 2 týdnů za školní rok dle rozpisu na pracovištích školy nebo individuálně v souvislém bloku na zvoleném externím pracovišti.